Na festival zrejme prídu aj Rusi a Slovinci

09.06.2013 Myjava

MYJAVA, 6. 6. 2013 – Presne dva týždne nás delia od začiatku 54. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu MYJAVA 2013 a prípravy naň v týchto dňoch vrcholia. Opravuje a upravuje sa areál v Trnovcoch, začína sa stavať scéna a aj avizovaný program festivalu prešiel zmenami, ktoré sa týkajú zahraničných účinkujúcich. Gruzínsky súbor Kolkha, ktorý mal na Myjavu tento rok pricestovať z Tbilisi, dal pre problémy s vízami prednosť vystúpeniu v Slovinsku. No vyzerá to tak, že ho nahradia folkloristi z Ruska a Slovinska. V sobotu večer by tak mal v rámci pásma "Dedičstvo národov" vystúpiť mládežnícky národný umelecký súbor Veselucha z Moskvy. V prípade, že noví potencionálni účinkujúci s istotou potvrdia svoje vystúpenie na festivale, budú doplnení do programu na myjavskom webe www.myjava.sk. Ostatné zahraničné súbory - dva z Českej republiky, tanečné štúdio Netz z maďarskej Budapešti a súbor Dallal z palestínskeho Betlehema na kopanice pricestujú, ako je naplánované. A na čo sa ešte môžeme tešiť?
Do vašej pozornosti ponúkame napríklad program domácich folklórnych súborov a skupín Kopaničiarik, Kopaničiar, Kopa a Kýčer s názvom "Pod májom" stvárňujúci jarné zvyky na myjavských kopaniciach, ako napríklad vynášanie Moreny, Veľká noc, Letečko či stavanie májov. Toto pásmo si budete môcť pozrieť v piatok 21. 6. 2013 o 21.50 h v amfiteátri Trnovce.
Zaujímavosťou tohto ročníka festivalu bude "Maratón ľudových piesní" pripravovaný v spolupráci s RTVS a Datapresscomp - Slovenské rekordy. Pôjde o pokus prekonať doterajší slovenský rekord v nepretržitom speve ľudových piesní, ktorý sa bude odohrávať na námestí pred Mestským úradom Myjava počas sobotňajšieho "Jarmeku pot mijafskú vežu". Súčasný rekord držia speváci z Hrušova, ktorých sa tam vtedy zišlo presne 402. Spievať sa začne o 9.00 h a zapojiť sa môže každý.
Po ročnej prestávke sa na pódium amfiteátra vracia obľúbená súťaž detských ľudových hudieb o cenu slávneho myjavského primáša Samka Dudíka. Tá sa bude konať v sobotu 22. 6. 2013 od 16.10 h na pódiu trnovského amfiteátra a hrať budú ľudové hudby Čečinka, Bazička, Kobylka a Jarabinka z Bratislavy, Radosť z Trenčína, Mladí huslisti z Červeníka, Borinka z Nitry a Fialka z Partizánskeho.
Nielen ľudové umenie, ale aj slušnú dávku humoru nám prinesú účinkujúci v programe "Na dobrú noc" v sobotu večer o 22.00 h. V amfiteátri si budeme môcť pozrieť a vypočuť tanečný program doplnený o životne dôležité informácie z neoverených zdrojov v podaní FS Družba z Trenčína, FS Kunovjan z Uherského Hradišťa, FS Urpín z Banskej Bystrice a Všetečníkov z Bratislavy.
V nedeľu by ste si určite nemali nechať ujsť záverečný galaprogram festivalu "Pri muzice", v ktorom uvidíte pestrú paletu domácich i zahraničných účinkujúcich z predošlých festivalových dní. A ako sme už avizovali v našich festivalových správach, možno príde aj Bičianka z doliny a dá ich všetkých "do richtiku".
Zo sprievodných podujatí festivalu spomenieme Folklórnu parojazdu 2013 - nostalgickú jazdu parného vlaku na trati Nové Mesto nad Váhom - Stará Turá - Myjava - Vrbovce a späť, ktorá - ako potvrdzujú minulé ročníky - sa tiež teší obľube návštevníkov. Dôvodom na jej uskutočnenie nie je len myjavský festival, ale aj tohoročné 165. výročie železníc na Slovensku. Vlak pôjde na čele s parným rušňom 555.3008 prezývaným Mazutka z Klubu priateľov histórie železničnej dopravy Bratislava východ. Jazda sa bude konať v sobotu 22. i v nedeľu 23. 6. 2013 a okrem toho, že je sama o sebe atrakciou, bude plniť aj úlohu štýlovej dopravy na myjavský festival z okolia kopaníc. Prestávky v rámci samotnej nostalgickej jazdy môžete využiť napríklad aj na prehliadku Železničného múzea v budove staroturianskej železničnej stanice, či na obdivovanie umenia železničných modelárov z Komárna, ktorí budú mať svoje funkčné koľajisko v mierke TT 1:120 vystavené v samostatnom železničnom vozni na myjavskej stanici.
Ešte raz vás teda všetkých srdečne na Myjavu pozývame a pripomíname, že všetky potrebné informácie o festivale, jeho programe, vstupenkách, sponzoroch, cestovných poriadkoch, ubytovaní či dopravných obmedzeniach počas podujatia nájdete v hlavnom menu webu www.myjava.sk, sekcia MFF MYJAVA 2013. Tešíme sa na vás!

Link na doplňujúce informácie:
http://www.myjava.sk/na-festival-zrejme-pridu-aj-rusi-a-slovinci/
http://www.myjava.sk/mozno-pride-aj-bicianka-z-doliny/
http://www.myjava.sk/mff-myjava-2010/
http://www.myjava.sk/mazutkou-na-folklorny-festival/

Mgr. Marek Hrin
hovorca Mesta Myjava
 

Vyberte región